Toni lexonë lektyra

 

Shumë librat i lexonë

Ai romanin e ka pasion

 

Ndjehet toni i gëzuar

Ai lektyrën e ka përfunduar

 

Mësuesin shumë e gëzonë

Atijë ngjarjen kurë ja spjegonë

 

Në bibliotekë tjetër ka marrë

Ta lexojnë sa më parë

 

Shumë mësuesi e lavdronë

Në gjuhë pesë ja dhuronë.

 

                 Zvicër.21.4.2001.

 

 

Dëshira e dembelit

 

Një voglush e ka një deshirë

Të jetë më shkolla mxënësi më mirë

 

Por një hallë e mundonë

Ka përtesë kur mësonë

 

Dhe mësuesi i ka thënë

Dembelia të pengonë

 

Nëse duash të jesh më i miri

I pa ndashëm të jeshë nga libri

 

Dembelinë kur ta largonë

Shokëve më mësime ua kalonë.

 

         Zvicër.21.4.01.

 

Gimi shembullorë

 

Çdo mëngjezë kur e lanë fytyrën

Gimi më murë e shikonë pasçyrën

 

Dhe mamanë e përçafonë

Kur në shkollë ai niset shkonë

 

E kur qumshtin ai e pinë

E hedhë qantën përmbi shpinë

 

I krehë flokët mirë e mirë

Pastaj vishet me dëshirë

 

Shkonë në shkollë për mrekulli

E gjithë klasa ja ka lakmi.

 

                     Zvicër.21.4.01

 

 

Dhëmballa e Gonit

 

Gonit vogël i dhembë dhëmbella

Se ka thyer me të shumë arra

 

Xhaxhi dentisti kur e pa

E ke dëmbtuar shumë i tha

 

Dhëmbët i tha duhet ti ruash

E çdo herë ti lashë me brushë

 

Pas çdo ushqimi e çdo ngrënje

Qdo mëngjezë dhe në mbrëmje

 

Dhe të thenë asgjë s`guxon

Se   mundë të ngelesh dhe pa dhëmbë

 

E pastaj   do ta kesh vështirë

Që ta përtypësh   ti ushqimin.

 

                   Zvicër,21.4.2001.

 

 

Xhaxhai në burgë

 

Një voglush rri në mërzi

Është në burgë xhaxhai i tijë

 

Prapa grilave e kanë mbyllë

Pse e deshi atdheun e lirë

 

Dhe armiçtë shumë e mundojnë

As dhe letër si lejojnë

 

Dhe voglushi zogjëve u fletë

I çonë të fala xhaxhait të vetë

 

Të pres unë me shumë dëshirë

Sa më parë në Kosovën e lirë.

 

                      22.prill.2001

 

 

E kamë një shokë në mërgim

 

Në mërgim e kamë një shok

Sa shumë ai më mungon

 

Vendi zbrezët i ka mbetur

Që nga dita kurë ka ikur

 

Dhe mësuesi se harronë

Në ditarë emrin ja shënonë

 

Dotë kthehet sa më parë

Në mërgimë ka shumë mallë

 

E presin shokët me pa durim

Që në klasë një ditë të vijë.

                          

                     22.4.01.

 

Shoku i klasës sonë, nga Tetova

 

Një shokë të ri e kemi më klasën tonë

Ka ikur nga lufta atje në Tetovë

 

Klasa mirë e priti sa shumë e ndihmon

Ishte nxënës i mirë dhe sa shumë mëson

 

Tani ka dhe shokë e duan të gjithë

Sa keçë që u vine për fatin e tijë

 

Atje bëhet luftë, ndajë ka ardhë në Kosovë

Dotë kthehet në vendlindje kur   ajo të përfundojë

 

Dhe mësuesi i ynë atë shumë e donë

Në librezë notat atijë ja shenon.

 

                     Prizren,22.prill.2001.

 

 

Miku i mirë

 

një voglush nën Lis pushonte

Zogu lartë qerdhën ndërtonte

 

Ciu ciu   thirri Zogu

dhe këtu s`më le maçoku

 

dhe vogelushi i premtoi

se atijë do ti ndihmojë

 

sa herë tha të gjendesh ngusht

ma dergo një Lajmë në Fushë

 

dotë vijë tha të ndihmoj

dhe maqokut do të ja tregojë

 

edhe Zogu u gëzua

për miçësin që e ndërtun

 

edhe çerdhën e ndërtoi

ta prekë   kushë nuk guxoi.

 

               Zvicër,10Prillë 2001.

 

Roja e shtëpisë

 

këndon Gjeli në oborr

në pyllë Dhelpra uluronë

 

blegërin çengji në kope

ujku   në pyllë i bënë be

 

xiu xiu bleta te Koshi

kërkonë Mjaltë hajdut arushi

 

edhe çeni u ka bërë benë

këmbë etyre s`dotë shkelë.

  

Zvicër,10.Prill, 2001.

 

 

Pyetjet e Vjollzës

 

dhe pranvera, e sjellë prillin

ku e marrë zogu bilbilin

 

edhe borën dielli e treti

ku e mori lisi gjethin

 

dhe gjelbrimi e mbulon tokën

ku e merrë lulja aromën

 

kur oxhaku se tymon shtëpinë

ku e merrë dielli ngrohtësinë

 

kështu Vjollca e pyeti babanë

dhe përgjigje asaj i dhanë.

                      

             Zvicër,10.Prill,2001

                       

Balon Llastica

 

në dyqan Balonin e mori

e fryu te Oborri

 

hopa hopa Lojën e nisi

dhe llastica iku çiellit

 

kotë e luti e epriti

iku çiellit e më nuk zbriti

 

priti gjatë e Shpresoj kotë

e ju mbushën Sytë me Lotë

 

do ta blejë një balon tjetër

kështu Babai e çetsoj Besën.

 

Zvicër,10 Prillë,2001.

 

 Zogu në shi    

 

Atje lartë mbi çati

Mbi një zog po bie shi

 

Në dritare doli Pranvera

Eftoi zogun të vijë brenda

 

Në dritare zogu zbriti

Ciu ciu përshëndeti

 

Edhe shiu kur pushoi

Zogu çiellit fluturoi

 

          Zvicër, 13.4.01.

 

 

Fustani i Vjollcës

 

Mami vjollcës i ka blerë

Një fustan për pranverë

 

E thotë luleve pa shikoni

Për bukuri, s`ma kaloni

 

Edhe vjollcën e lavdron mami

Shih sa bukur të rrin fustani

 

Shumë asajë e qesh fytyra

I ka lulet nga e gjithë natyra

 

             Zvicër ,13 prill 2001.

 

 Tërbimi i lumit

 

Në Vërri përmbi malësi

U tërbuan   retë me shi

 

Edhe lumin e vërshoi

Ara e fusha i rrafshoi

 

Edhe bujqit   u hidhëruan

Atë motë e mallkuan

 

Prej atë herë, më s`vërshoi lumi

Nëpër ara rritet gruri

 

                     Zvicër,13.4.01.

 

Gënjeshtra i ka këmbët eshkurta

 

Mamaja tha kush e hëngri rrushin

Fai jetim se merr askush

 

unë tha do ta zbuloj

mëmirë vet le të tregoj

 

i tha Vjollcës u hidhërua

Ky faj s`më takon mua

 

i tha Ardit se pranoi  

ati faj, si takoi

 

hape gojën kur i thanë

kuq dhëmbët atij ja panë

 

të thashë Ardi dhe të luta

se gënjeshtra i ka këmbët e shkurta

 

                            Zvicër,13.4.01.

 

 Kush punon, ka

 

Gjyshi pemën e ka prerë

S`bëri molla këtë verë

 

Edhe lepurin   e dënoi

Përse lakrat   ja dëmtoi

 

Edhe qenin e qortoi

Pse hajdutëve s`u vë rojë

 

Ndërsa maces gishtë i mati

Ruaje mirë miun te djathi .

 

Hë pra gjyshi mirë e tha

Kush punon për të ngrënë ka .

                         Zvicër,13.4.2001.

 

 Gjurmët flasin vetë

 

Në vreshtë kush e hëngri rrushin

Gjetën gjurmët e arushit

 

Kush e vodhi pulën nga koteci

Qime floku nga bishti i dhelprës

 

Në skaj të arës kush e thau lisin

Ndërtoi folenë qukapiku

 

Në kope qengjin kush e zuri

E kan parë ujkun te lumi

 

Kështu gjurma pra tregon

Kur të tjerët i dëmton.

               Zvicër,13.4.2001.

 

 INATI

 

Ha ha ha more Lan

Për inatë ti s`ma kalonë

 

Nga babai e kamë tradit

Se me të unë jamë rritë

 

I tha gomarit lëre atë punë

Për inatë, ja ku jamë unë

 

Të dy ngulën këmbë në baltë

Dhe i zuri e zeza natë

 

Një njeri ra aty pari

Cili është nga ju gomari

 

U shikuanë sy më sy

Mbetën gomarë që të dy.

 

             19.prill 2001.

 

BRESHKA DHE VOGLUSHI

 

Sa keqë breshka ishte ngushtuar

Me samarë ishë rrotulluar

 

Një voglushë aty pranë ra

Ju dhimbsë breshka kur e pa

 

Dhe asajë i ndihmojë

E samarin ja drejtojë

 

U rrudhë breshka e frigohej

Kur voglushi i ndihmojë

 

Ajo dhimbshëm një herë shikoi

Teposhtë pyllit rrugën e vazhdoi

 

           20.prill 2001.

 

 PËLLUMBAT E QYTETIT TONË

 

Ka shumë pëllumba ky qytetë

Dhe voglush që i ushqejnë

 

Kokrra gruri ata mbledhin

Kur fëmijët ua hedhin

 

Kush qetsin nuk ua prishë

Se fëmijët i kanë miq

 

Mbi qytet kur fluturojnë

Ata qiellin e zbukurojnë

 

Dikush tha ku ka liri

Ka pëllumba e fëmijë

 

Buchs-Zvicër, 18.4.2001.

 

 

LOJA E PULËBARDHAVE

 

Kur pulëbardhat fluturojnë

Ujin liqenit ja trazojnë

 

Kur mbi ujë e marrin vrapin

Kush atyre s`ua zë hapin

 

Dhe kur dalin skajë liqeni

Krodhe buke u hedhë Dreni

 

Dhe me të sa shpejtë miqësohen

Sillet mirë, fare s`frigohen

 

Kur uishqimin e mbarojnë

Mbi liqe fluturojnë.

 

     Zvicër, 18.4.2001.